duminică, 22 august 2010

Drepturi banesti pentru proaspetele mamici

Drepturile banesti ale proaspetelor mamici care se primesc de la angajatori, stipulate in  contractul colectiv de munca  sunt:


* Salariu bonus pentru nastere: un salariu mediu pe unitate, care se poate cere 3 ani de la nasterea copilului.

Art. 51. - in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:


c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;


* Pe perioada a cel putin 6 saptamini din concediul post natal va primi salariul de baza brut pe care nu se aplica impozite, in loc de 85%

Art. 66. - (1) in cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.


(2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.


(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.


Aceste drepturi se dau in plus fata de salariul pe perioada concediului pre natal si postnatal, alocatie, indemnizatie in concediul de ingrijire al copilului sau stimulent in cazul inceperii serviciului inainte de 2 ani de la nastere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu