luni, 22 august 2011

Despre alegeri

Eu as vrea sa imi cresc copiii in asa fel incat atunci cand vor trebui sa faca ei singuri alegeri pentru ei insisi, sa le faca bine.

Imi aduc aminte de alegerile pe care le-am facut eu in viata mea, nici prin cap nu mi-a trecut sa cer parerea parintilor mei la multe din cele mai importante.

Ei, copiii de acum, vor deveni adolescenti si adulti care vor lua singuri decizii. Si noi nu vom fi acolo sa le spunem daca decizia este buna sau nu, vor suporta singuri consecintele.

Cred ca cel mai important lucru este sa ii invat sa ia deciziile cele mai bune. Atunci cand vor lua singuri decizii fara sa intrebe pe nimeni.

Si primul lucru pe care inteleg eu sa il fac este sa ii las sa aleaga singuri inca de pe acum. Eu trebuie sa ii invat sa aleaga bine. Iar ei trebuie sa castige incredere in ei ca sunt capabili sa aleaga bine, ca adultii le respecta alegerile si ii inteleg.

9 comentarii:

 1. "Cred ca cel mai important lucru este sa ii invat sa ia deciziile cele mai bune."

  Si care-i metaeducatia?
  1. Sa asculti intotdeauna opinile celor din jur, in special a celor care sti ca-ti vor binele, si sa le soliciti argumente.
  2. Sa te pui in locul celui care va suporta decizia ta si sa vezi daca efectele te-ar leza ( este criteriu moralitatii deciziei definit de Kant).

  RăspundețiȘtergere
 2. Ce spui tu este empatie. Este foarte important sa fie empatici.

  Eu ma gandesc mai mult ca trebuie sa ii invat ca atunci cand vor fi singuri si vor trebui sa faca o alegere sa se gandeasca la ce efecte va avea asupra lor, la consecinte. Si ca ar trebui sa fie critici la argumentele altora, sa judece singuri. Si sa aiba incredere in judecata lor.

  Si acum intervine partea cea mai grea, cum sa fac ca ei sa judece corect.

  RăspundețiȘtergere
 3. "sa se gandeasca la ce efecte va avea asupra lor"- este definitia interesului personal si modul de a gandi al omului egoist.
  Un om care se gandeste doar tinand seama de interesul lui risca sa-si faca dusmani si sa fie izolat.
  Socializarea presupune sa-i respecti pe cei cu care convietuiesti, sa ii ajuti daca ajutorul nu implica sacrificii din partea ta, sau daca sacrificile sunt mult mai mici decat benficile pe care le profuci celuilalt.
  Este modul de a gandi ca un membru al comunitatii, un om pentru care interesele pe termen lung primeaza interesului imediat.

  Din pacate in Romania oamnii gandesc prin prisma interesului egoist si pe termen scurt.

  RăspundețiȘtergere
 4. Deceneu, eu vorbesc aici despre copii. Si ma refer la decizii de genul - daca sa fumeze, sa incerce droguri, sa participe la actiuni violente sau altele. Trebuie sa invete sa se gandeasca la consecintele asupra lor atunci cand aleg daca sa faca ceva din exemplele date de mine. Nu e nici un fel de egoism in asta.

  RăspundețiȘtergere
 5. Off topic, apropos de egoism, toti adolescentii sunt egoisti, si noi am fost egoisti in adolescenta. Egoisti si revoltati de ordinea lumii. Poti sa inveti copiii sa fie empatici si generosi - este foarte important - dar nu poti sa ii inveti sa nu fie egoisti in adolescenta.

  RăspundețiȘtergere
 6. Ai avut in vedere sa nu-si faca rau prin actiunile lor.
  Eu am avut in vdedere sa nu faci rau nici celor din jur, daca nu vrei sa primesti reactia amplificata. Adica principiul "ce tie nu-ti place altuia nu-i face"

  RăspundețiȘtergere
 7. Da, eu m-am referit numai la alegerile despre ei insisi si ma gandeam exact la cele care ii influenteaza cel mai mult pe ei insisi: "Eu as vrea sa imi cresc copiii in asa fel incat atunci cand vor trebui sa faca ei singuri alegeri pentru ei insisi, sa le faca bine."

  Este foarte important sa fie invatati sa fie empatici si generosi. Am sa scriu un post si despre asta.

  RăspundețiȘtergere
 8. In general pericolul la care se expune fiecare persoana este evitat de simtul securitatii.

  Am avut si am impresia ca scoala nu te invata cum sa inveti, si educatia nu te invata cum sa gandesti.
  Se furnizeaza liste, informatii enciclopedice in loc sa fie cultivate reperele fundamentale (principiile) si metodologiile ( caramizile) pe baza carora sa construiesti logic si sa deosebesti binele de rau.

  RăspundețiȘtergere
 9. Cred ca ai dreptate ca la scoala la noi se pune prea mult accent pe informatie si prea putin pe dezvoltare personala. Nici parintii nu realizeaza toti cat de importanta e dezvoltarea personala a copiilor lor. Daca ar sti ar incerca sa compenseze mai mult lipsa asta din sistemul de invatamant.

  RăspundețiȘtergere