vineri, 27 aprilie 2012

Saptamana Europeana a Vaccinarii

Azi se termina Saptamana Europeana a Vaccinarii.

Am gasit un articol interesant despre acest subiect: Saptamana Europeana a Vaccinarii. In Romania rata vaccinarii în randul populatiei tinere a scazut substantial si Ministerul Sanatatii se confrunta cu numeroase cazuri de infectii care ar putea fi prevenite prin vaccinare

 Reactia negativa a populatiei cu privire la vaccinare reprezinta o tendinta noua peste tot în lume si, din nefericire, refuzul vaccinarii se întalneste în mod frecvent în randul parintilor si al copiilor. „Publicul întelege din ce în ce mai greu necesitatea vaccinarii, pentru ca nu mai vede, în ziua de astazi, sechele ale bolilor infectioase grave, precum poliomielita – tocmai datorita faptului ca vaccinarea, în ultima jumatate de secol, a fost foarte eficienta. În aceste conditii, nemaiavand exemple care sa arate pericolul bolilor infectioase, publicul nu mai întelege necesitatea vaccinarii”, conform dr. Cristian Oana, membru al Societatii Nationale de Medicina Familiei/ Medicina Generala.Ministerul Sanatatii se confrunta cu numeroase cazuri de infectii si boli care ar putea fi prevenite eficient prin realizarea unor programe de vaccinare coerente.


Cancerul de col uterin cauzat de infectia cu HPV (Virusul Papilloma Uman) este o boala care poate fi prevenita prin vaccinare si este cauza principala pentru mortalitatea în cazul femeilor cu varsta cuprinsa între 25 si 44 de ani. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca numarul de cazuri noi de cancer de col uterin va creste cu 21% pana în anul 2025. „Romania are cele mai multe cazuri de cancer de col nediagnosticat pe an, în întreaga Uniune Europeana. Preventia pe termen mediu poate fi reprezentata de un program de screening cu testul Babes-Papanicolau, la nivelul întregii populatii. Pe termen lung, profilaxia cancerului de col uterin poate fi determinata prin vaccinare împotriva infectiei cu virusul HPV”, spune Dr. Ruxandra Dumitrescu, ginecolog.


Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, desi pneumonia este o bola care poate fi tratata, reprezinta principala cauza pentru mortalitatea infantila, la nivel global. Pneumonia provoaca mai multe decesuri în randul copiilor decat o fac SIDA, malaria şi tuberculoza laolalta.


Dr. Oana Falup, medic pediatru din Brasov, completeaza: „Vaccinarea antipenumococica ar trebui sa reprezinte o prioritate, pentru ca, la nivel mondial, boala produce mortalitatea a peste 1 milion de copii cu varsta mai mica de cinci ani”. Dr. Falup a evidentiat faptul ca, în Brasov, au fost descoperite cazuri de rezistenta foarte mare a infectiei pneumococice la antibiotice si ca „implementarea unui program de vaccinare va reduce incidenta bolilor pneumococice invazive (meningita, septicemia/bacteremia), precum si a pneumoniei si de asemenea, otitei acute medii”.


Romania se situeaza pe primul loc din Uniunea Europeana în ceea ce priveşte mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin.


→ Cancerul de col uterin are un impact social devastator pentru paciente.


Ne referim la agravarea dramatica a starii de sanatate, la renuntarea definitiva sau temporara la locul de munca, incapacitatea de a se ocupa pe termen scurt şi mediu de familie, precum si nevoia de sprijin din partea familiei pe perioada tratamentului. La acestea se adauda implicatiile financiare: pacientii se confrunta cu cresterea costurilor aditionale tratamentului si a monitorizarii si controlului bolii.


→ La nivelul bugetului de stat, daca luam în calcul doar tratamentul medicamentos si în ipoteza tratarii tuturor pacientelor diagnosticate cu cancer de col uterin, costul acestui tratament se ridica la 14% din totalul bugetului anual alocat programelor nationale si 40% din totalul fondurilor alocate programului de oncologie, cu o crestere din ce în ce mai mare de la an la an.


→ Principalele masuri de prevenire a cancerului de col uterin:


a) preventie primara: Vaccinarea anti HPV recomandata femeilor între 9 si 45 de ani.


b) preventie secundara: Testul de screening Babes-Papanicolau pentru depistarea precoce a anumitor leziuni precanceroase şi pentru mentinerea sub control a unei posibile infectii.


→ Programele de preventie sunt mult mai eficiente si mai putin costisitoare decat tratamentele curative.


a) Ministerul Sanatatii plateste anual 60 de milioane de euro pentru pacientele bolnave de cancer de col


b) Desfasurarea unui program de preventie prin vaccinare împotriva HPV pentru 70% dintre persoanele specifice unei cohorte este în valoare de 10,5 milione de euro.


Adica, fiecare roman ar plati aproximativ 50 de centi pentru un program de vaccinare împotriva HPV care este eficient pe termen mediu si lung.


Astfel, în Saptamana Europeana a Vaccinarii, ce se desfasoara în perioada 21 – 27 aprilie, Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din Romania se alatura luptei pentru vaccinare, cu mesajul ”Vaccinarea este un drept fundamental si cea mai buna metoda de preventie a bolilor infectioase” .


Pentru a sprijini Saptamana Mondiala a Vaccinarii si cea de-a 7-a editie a Saptamanii Europene a Vaccinarilor, Ambasada Statelor Unite în Romania a gazduit o masa rotunda pentru a discuta masuri de preventie a bolilor, cum ar fi vaccinurile. Conform cu datele oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii, vaccinarile salveaza la nivel global viata a peste trei milioane de oameni si protejeaza milioane de persoane de suferinta generata de boli cum ar fi: pojar, oreion, rubeola, gripa, precum si cancer de col uterin, reprezentand o importanta economie la bugetul de sanatate al statului. Printre participantii la dezbatere s-au numarat Ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein, Secretarul de Stat în Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu Cercel, precum si reprezentanti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ai Fundatiei Renasterea, Asociatiei Medicilor de Familie din Bucuresti si Societatii Nationale de Medicina Familiei/Medicina Generala.


Ambasadorul Gitenstein a declarat „Vaccinurile au rolul de a îmbunatati starea de sanatate a familiilor si a comunitatii si scad costurile pentru tratamentul bolilor care pot fi prevenite”. Cu privire la îngrijorarile conform carora retelele de social media sunt folosite pentru a raspandi perceptii gresite despre vaccinuri, Ambasadorul a recomandat ca „Guvernul, furnizorii de servicii de sanatate si ONG-urile sa lucreze împreuna pentru a transmite informatii corecte în retelele de social media pentru a elimina confuzia despre vaccinuri”. Dr. Amalia Canton, Director de Sanatate Publice în cadrul Ministerului Sanatatii a mentionat ca „Scopul tuturor activitatilor care celebreaza este combaterea perceptiilor greşite ale populatiei şi personalului medical care au ca rezultat comportamente ce determina o acoperire vaccinala deficitara şi reaparitia unor boli infectioase. Vaccinarea reprezinta un instrument puternic de prevenire a unor boli grave”.

2 comentarii:

 1. Mi se pare fascinant de trist cum cineva care posteaza asa ceva o are pe Cristela Georgescu la Blog Roll si nu a invatat nimic de la ea :-(((

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Feli, astept sa imi aprobi comentariul in articolul tau de blog: http://piersicuta.blogspot.de/2011/05/argumentele-mele-impotriva-vaccinarii.html

   Am observat ca nu accepti decat comentariile care te abroba. Dar eu cred ca toti parintii trebuie sa aiba acces la ambele pareri pentru a-si forma o parere personala corecta.

   Daca nu o faci inseamna ca nu te preocupa informarea corecta.

   Ștergere