sâmbătă, 2 iunie 2012

Nutrienții esențiali

Organismul are nevoie de peste 50 de nutrienți esențiali care provin din alimente.

 * noua aminoacizi (constituenți ai proteinelor): izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilanina, treonina, triptofanul, valina, histidina

 * cinci vitamine liposolubile (liposolubil = absorbite cu grăsimile acestea fac rezerve în corp): vitamina A (retinol), vitamina D (calciferol), vitamina E (tocoferol), vitamina K (fitonadiona), vitamina F (acizii grași esențiali omega 3, omega 6)

 * zece vitamine hiposolubile, grupul B (hiposolubil = absorbite cu apa nu fac rezerve în corp): vitamina B1 (tianina), vitamina B2 (riboflavina), vitamina B3 (niacina), vitamina PP (nicotinamida), vitamina B5 (acid pantotenic), vitamina B6 (piridoxina), vitamina B9 (acid folic), vitamina B12 (cianocobalamina), vitamina C (acid ascorbic), vitamina H (biotina)

 * doi acizi grași esențiali: seria omega-2 și omega-6

 * douazeci și doua de minerale esențiale: calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf, fier, zinc, cupru, mangan, crom, seleniu, cobalt, fluor, iod, milibden, siliciu, bor, electroliți

 Sursa: Gheorghe Mencinicopschi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu