luni, 9 iulie 2012

Învățămintele mele din clasa I - Calificativele


În scoala primară nu se mai dau note ci calificative. Sunt tot note dar se cheamă altfel și sunt mai puține. Foarte Bine înseamnă 9 și 10, Bine înseamnă 7 și 8, Suficient înseamnă 5 și 6, Insuficient înseamnă mai puțin de 4.

Nu mai primesc nici premii cu coroniță. Doamna noastră învățătoare ne-a spus că dacă vrem coronițe atunci toți copiii vor primi coronițe. Pentru că toți sunt absolvenți ai clasei I. Mi-a plăcut mult.

La început Vlăduț nu înțelegea ce înseamnă note. Sau le înțelegea dar cum a luat numai note mari fără vreun efort deosebit nu era mare lucru. A fost destul de mirat când noi ne-am declarat nemultumiți că a luat un Bine la matematică, adică o notă mai mică, era cumva descumpănit.

După ce treaba a devenit serioasă și-a dat seama că trebuie să muncească pentru note mari. Și să accepte că notele mari sunt recompensa pentru munca lui.

A venit acasă de mai multe ori cu niște note mai mici, dar spunea de la început că doamna a zis că nu le va trece în catalog. Și chiar nu le-a trecut. Erau doar semnalul de alarmă că trebuie să fie mai atenți sau să muncească mai mult. Și asta mi-a plăcut mult.

Am citit în mai multe locuri că sistemul ăsta de recompensă prin note nu ar fi foarte potrivit.

Pe vremea când eram eu la școală se făceau mereu comparații cu alți copii, uite că ăla are note mai mari, e mai deștept, etc. Eu cred ca asta e problema, comparațiile și competiția între copii, nu notele. E o problemă dacă ei la școală sunt prieteni și acasă părinții le spun că ar trebui să le fie ciudă pe prieten pentru ca ia note mai mari.

Eu nu am nimic împotriva notelor ca recompensă pentru muncă. Câtă vreme nu sunt comparate cu notele altora. Și câtă vreme nu i se spune copilului că brusc nu mai e bun și deștept dacă a luat o nota mică.

Dacă a luat o notă mică nu înseamnă că e prost sau - mai rău - că e prost fiindcă alt copil a luat notă mai mare. Înseamnă doar că trebuie să muncească mai mult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu