sâmbătă, 6 aprilie 2013

Temerile copiilor

Am citit, și sunt de acord, că temerile copiilor vin din ce li se spune de către părinți sau de către cei din anturajul lor.

Am auzit părinti/bunici/îngrijitori care spun copiilor că dacă nu mănâncă vine poliția sau vine doctorul să le facă injecție. Politia e ceva abstract pentru copii dar doctorul și injecția sunt reale și îi fac pe copii să se teamă de doctori și de injecții iar asta face mult mai dificil orice contact cu doctorii și tratamentele medicale.

Eu cred că un copil nu trebuie amenințat ca să fie convins să facă ceva. Este destul de greu să convingi copiii să facă ce trebuie dar dacă o faci cu amenințări nu câștigi decât pe moment. Pe termen lung nu îi convingi de ce e bine să facă un anumit lucru și în plus dezvoltă temeri care nu le folosesc la nimic.

Un copil trebuie convins prin expunerea avantajelor nu prin amenințări. De exemplu "Mănâncă să te faci mare și deștept ca tati", "Morcovii te ajută să vezi bine", "Dacă mănânci carne ai mușchi puternici". Nu e simplu dar e mult mai sănătos pentru toți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu