joi, 28 noiembrie 2013

Consecințele neîncrederii în vaccinare

Vlad Petreanu a scris un articol lung despre ancheta medicală fraudată si consecintele ei. Are dreptate când leagă ancheta fraudată de susceptibilitatea cu care e văzută orice campanie de vaccinare, iar consecințele sunt grave pentru că sînt în joc viețile copiilor.

Eu aș completa cu un amănunt: ancheta medicală inițială a fost facută cunoscută inițial prin internet, de tot felul de impostori sau naivi. Dar incertitudinea a fost amplificată și pe canalele media clasice, pe televiziuni și în tot felul de ziare - probabil nu numai la noi ci in toata lumea.

Tot felul de reportaje vorbesc despre site-uri dubioase în care se spune că vaccinurile sînt dăunătoare. În viziunea celor care fac reportajele asemenea site-uri au o pondere egală cu părerea specialiștilor, de vreme de sînt menționate, un lucru care nu clarifică dilemele ci pun și mai mult la îndoială vaccinarea pentru audiența fără studii de specialitate.

Este după părerea mea un lucru rău. Probabil vor să respecte o regulă care spune că ambele părți ale baricadei trebuie relevate dar eu cred că nu e corect cum fac asta. Ar avea sens numai dacă ar întreba tot specialiști imparțiali și ei ar răspunde cu argumentele care apar pe aceste site-uri. Daca nu sînt spuse de specialiști imparțiali, părerile lor nu contează pentru informarea corectă.

Faptul că pe un site unde cineva bate câmpii ajung mii de oameni nu înseamnă că e corect ce scrie acolo, inseamnă doar că există mulți oameni neinformați corect.

2 comentarii:

  1. iti recomand http://insulaindoielii.wordpress.com/2013/11/18/antivaccin8/
    ii bate la fund pe toti de abereaza pe tema vaccinurilor, intentionez sa fac un reblog imediat ce ma prind cum sa fac asta si am timp :)
    Diana

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult pentru recomandare! Imi place foarte mult :)

    RăspundețiȘtergere